فصل بهار و بهار نارنج و خواص بهار نارنج

1

گل های پنج برگ سپید بهار نارنج با بوی تند و خیره کننده اش هر ساله هزاران گردشگر را در فصل بهار به کوچه پس کوچه های مازندران می کشاند.

خواص دارویی وتغذیه ای بهار نارنج

به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی به خصوص دما و رطوبت خاک است و فقط یکبار در سال گل می دهد. هیچ ضرر جانبی شناخته ای در ارتباط با استفاده ی مناسب از دوز دارویی معین شده ی بهار نارنج و روغن بهار نارنج وجود ندارد.

زیاده روی در خوردن بهار نارنج به ویژه ناشتا، برای کبد و معده مضر است و زیاد بوییدن بهار نارنج موجب بی خوابی می شود.

نتایج یک پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد نشان داد  که از بهار نارنج می توان به عوان یک پیش داروی موثر برای کاهش اضطراب بیمارانریال قبل از عمل جراحی استفاده کرد.

بهار نارنج(گل نارنج)

گل نارنج همان شکوفه ی درخت نارنج بوده که به زبان طبری و زبان مردم مازندران به بهار نارنج مصطلح شده است.

از گل های تازه و خشک شده ی آن عرق بهار نارنج، اسانس بهار نارنج، عطر بهار نارنج، چای بهار نارنج، مربای بهار نارنج، و …. تهیه می شود. بوییدن بهار نارنج برای درمان سرماخوردگی موثر است. از خواص دیگر آن می توان به آرم بخش بودن ، کاهنده سردردهای میگرنی و عصبی، تحریک و تقویت عضلات قلب، دفع کننده صفرا و سموم از عضلات و …. اشاره کرد.

مداومت در مصرف آن برای رفع بزرگی طحال موثر است و چنانچه همراه آب کرفس مصرف شود، برای دفع سنگ های کلیه ، مثانه و خرد کردن آن ها موثر است.

برای مصرف دارویی ، شکوفه های بهار نارنج را صبح زود که به حالت غنچه ی نشکفته است ، می چینند تا تغییر رنگ ندهد، اثر بهار نارنج در ظرف مسی تا هفت سال و در ظرف شیشه ای تا یکسال باقی می ماند.

بهار نارنج

بهار نارنج

عرق بهار نارنج

با تقطیر گل های بهار نارنج ، عرق بهار نارنج به دست می آید که دارای طبیعت گرم و مقوی جسم و روح است.

اثر درمانی آن تا یکسال به شرطی که در شیشه ی مات نگهداری شود، حفظ می شود. افرادی که مشکل خواب دارند، می توانند پیش از خواب مقداری عرق بهار نارنج را با چای مصرف کنند. هنگام بروز ناراحتی افراد مبتلا به غش، مصرف عرق بهار نارنج سودمند است.

دم کرده بهار نارنج

برای آماده کردن دم کرده بهار نارنج، ده گرم از گل خشک شده ی بهار نارنج را در دو لیوان آب جوش به مدت بیست دقیقه قرار دهید و پس از صاف کردن همراه یک قاشق سوپ خوری عسل میل کنید. با خوردن این چای ، خوابی خوش به سراغتان می آید.

مربای بهار نارنج

۲۵۰ گرم شکوفه ی بهار نارنج را سه بار با مقدار بسیار ناچیزی جوهر لیمو(برای سفید شدن شکوفه ها) بجوشانید و هر بار با آب سرد آبکشی کنید، سپس برای ۴ ساعت آن را درون آب سرد قرار دهید و آبش را بریزید.پنج لیوان آب را با یک کیلوگرم شکر و شکوفه ها روی حرارت قرار دهید و حین جوشیدن ، یک قاشق مرباخوری جوهر لیمو (برای جلوگیری از شکرک) اضافه کنید . وقتی مربا به حالت غلیظ درآمد، آن را از روی حرارت بردارید. این مربا تقویت کننده معده و ضد تشنج است و ناراحتی های معده و سکسکه را درمان می کند

عسل بهار نارنج

عسلی که زنبور از گل های بهار نارنج تغذیه کرده باشد، عسل بهار نارنج گویند. این عسل ، عطر بسیار ملیح بهار نارنج را دارد و به رنگ روشن و کمی رقیق تر از سایر عسل هاست. زمان برداشت این عسل از اوایل فروردین تا اواسط اردیبهشت ماه است که از خواص دارویی آن مقوی بودن برای قلب، ضد بی خوابی، تقویت اعصاب و آرام بخش بودن است.

روغن بهار نارنج

این روغن از تقطیر گل های کاملا باز شده و تازه به دست می آید و همه خواص درمانی عرق بهار نارنج را دارد و آرام بخش و ضد هیجان های عصبی است.

اسانس بهار نارنج

این اسانس دارای آثار ضد افسردگی است، همچنین برای نرم کردن پوست های خشک و جلوگیری از شکنندگی مویرگ ها استفاده می شود. برای این کار می توان یک یا دو قطره از آن را با کرم مخلوط و برای نرمی پوست استفاده کرد.

تپش قلب ، ضعف جریان گردش خون ، اسهال مزمن، فشارهای عصبی ، دردهای متوالی شکمی، نفخ، سوء هاضمه، اسپاسم  از موارد مصرف اسانس است.

برای آنکه رایحه گل نارنج حفظ شود، باید آن را صبح زود جمع آوری و در تاریکی خشکاند ، در غیر اینصورت اسانس، بو، طعم و خواص گل نارنج از بین می رود.

مهم ترین مورد استفاده گیاه نارنج ، استخراج اسانس های موجود در اندام های مختلف ان است که به دلیل رایحه خود در صنعت عطر سازی ، طرفداران زیاد دارد.

اسانس بهار نارنج و اسانس حاصل از تقطیر برگ ها و شاخه های جوان در تهیه ادکلن و بهئ عنوان ماده معطر در درارو سازی و نوشابه سازی نیز استفاده می شود.

شکوفه بهار نارنج

بهار نارنج

شربت بهار نارنج

شکر، آب و عرق بهار نارنج را در ظرفی بریزید و روی حرارت قرار دهید نا بجوشد. حدود ده دقیقه مانده به قوام آمدن شربت، مقدار آبلیمو با آن اضافه کنید و اجازه دهید ده دقیقه دیگر بجوشد تا قوام بیابید ، سپس آن را از روی حرارت بردارید و بعد از سرد شدن سرو کنید. شربت بهار نارنج را در یخچال نگهداری کنید

خواص دارویی شربت بهار نارنج به شرح زیر است.

سر دردهای عصبی و میگرنی را کاهش می دهد.[درمان میگرن و سردرد]

آرامش بخش و ضد هیجان های دستگاه عصبی است.

در تقویت معده موثر است و تپش نامنظم قلب، تشویش و اضطراب را از بین می برد.

برگ نارنج

برگ نارنج آرامش بخش، ضد تشنج و هضم کننده ی غذاست. بی خوابی و میگرن را معالجه می کند. دم کرده برگ نارنج تشنج را از بین می برد.

مطالب مرتبط

اشتراک:

درباره نویسنده

۱ دیدگاه

نظر خود را بیان کنید